onsdag 10 mars 2010

Vem funderar på nya transportlösningar?

Jag heter Mattias Lundberg och börjar i måndags på CTS som biträdande föreståndare. I dag har jag fått låna Jonas blogg.

En bra sak med att börja på nytt jobb är att man får tid att tänka på lite nya frågor. En sådan är om några helt nya transportlösningar kan tänkas få genomslag i framtiden. Det finns ett antal mer eller mindre fantasifulla tekniker som jag har hört nämnas under åren, exempelvis:
  • Spårbilar, som lokala och/eller interregionala system
  • Laddhybrider
  • ”Rullande trottoarer”
  • Cykeltuber
  • Segways el liknande minifordon
  • Magnetsvävartåg
  • Luftskepp för godstransporter
  • Lastfartyg med moderna ”segel”
  • Varudistribution i tunnelbanan nattetid
  • Ihopkopplade lastbilskonvojer
De flesta av dessa lösningar får kanske inte något storskaligt genomslag ens på lång sikt, men någon eller några kan säkert få det. I Sverige (och nog även internationellt) forskas och diskuteras inte nya tekniker särskilt mycket. Diskussionen drivs oftast av en eller några entusiaster (inte sällan äldre herrar) som propagerar för sin favoritlösning. Ibland satsar också Vinnova (och tidigare KFB) lite utredningspengar, men i övrigt finns det ingen organisation som känner som sin uppgift att öka kunskapen om eller testa innovativa transportlösningar. Trafikverken ansvarar för sitt trafikslag och arbetar av tradition med förvaltning av ”sitt” befintliga system, trafikhuvudmännen har ansträngda budgetar och ingen tradition av att driva gemensamma projekt, o.s.v.

Personligen tror jag att laddhybrider är den nya transportlösning som kommer att få störst påverkan på vårt transportsystem under mitt yrkesliv. Här forskas det en hel del kring fordonslösningar och infrastruktur för laddstationer, men inte på hur transportsystemet som sådant kommer att påverkas. Ett storskaligt genomslag skulle väcka helt nya transportpolitiska frågor – särskilt för våra städer. När marginalkostnaden för att köra bil blir mycket låg och utsläppen minskar drastiskt kommer vi att ställas inför nya utmaningar. Problem med buller och luftföroreningar minskar, men i gengäld riskerar trängseln på vägnätet att öka markant, och framför allt bristen på parkeringsplatser. Även för kollektivtrafiken liksom för gång och cykel innebär detta både hot och möjligheter. Det är verkligen inte lätt att gissa om, när eller exakt hur nya transportlösningar kommer. Jag tror dock det är viktigt att forska mer kring dem. Om de slår igenom behövs helt nya transportstrategier samtidigt som helt nya krav kan komma att ställas på beslutsunderlagen. En sådan omställning tar tid. En ökad kunskap om nya transportlösningar känns därför som en angelägen uppgift för CTS och andra aktörer, exempelvis det nya Trafikverket.

Mattias Lundberg ny på CTS

I måndags började Mattias Lundberg på CTS. Han kommer vara biträdande föreståndare (vilket Göran Friberg varit hittills, men Göran går i pension sista mars) och ha ett särskilt ansvar för extern kommunikation med bransch och avnämare. Mattias kommer närmast från WSP Analys & strategi där han varit gruppchef, och har tidigare arbetat på Transek, SIKA och Länsstyrelsen i Stockholm. Han har varit inblandad i många olika planeringsprocesser, bl a den nyss avslutade Åtgärdsplaneringen där han tillsammans med mig ledde gruppen som ansvarade för samhällsekonomiska analyser och effektbeskrivningar.

lördag 6 mars 2010

SVT Aktuellt om samhällets sårbarhet

Igår var jag med i Aktuellt och sade några väldigt allmänna saker om förseningar, sårbarhet och om det är värt att lägga mycket pengar på "vinterberedskap". Inga djupheter direkt... men om inte annat så kunde väl någon behöva säga att det inte är självklart kostnadseffektivt att försäkra sig även mot riktigt extraordinära händelser. Djupt va ?! :)

För den som vill se så finns programmet här - inslaget börjar ca 6 minuter in i programmet:
http://svtplay.se/t/102534/aktuellt